„W zdrowym ciele zdrowy duch”, czyli jak uczniowie klasy III obchodzili Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. 

8 listopada,  każdego roku, obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W ten dzień wpisują się także działania z programu edukacyjnego „Śniadanie Daje Moc”. Jego celem jest promowanie wśród najmłodszych zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych i zachęcanie do spożywania zdrowych posiłków oraz regularnego jedzenia.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci posiadają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!

W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania uczniowie klasy III wspólnie z wychowawczynią p. Joanną Ściegienną i swymi Rodzicami przygotowali, a potem spożywali, smaczne, ale przede wszystkim zdrowe śniadanie. Wyposażeni w niezbędne kuchenne akcesoria, wiedzę oraz świeże i wartościowe produkty nasi najmłodsi przyrządzili smaczne oraz kolorowe kanapki, owocowe szaszłyki. Projektowali i wykonywali „zwierzaki” z wybranych owoców oraz zdrowych i naturalnych przekąsek w postaci suszonych owoców. Prowadziliśmy rozmowy na temat istoty zdrowego odżywiania oraz zasadności przestrzegania regularnego spożywania posiłków. Było zdrowo, kolorowo, pachnąco i pysznie.

W przygotowaniach ochoczo wsparli nas Rodzice, za co im z serca dziękujemy.