OBCHODY EUROPEJSKIEGO DNIA ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
W ODDZIALE PRZEDSZKOLNYM
Zdrowie to nie tylko brak choroby,
ale całość, która obejmuje dobre samopoczucie
fizyczne, psychiczne i duchowe.
Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy!
8 listopada obchodzimy EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA, którego celem jest zwalczanie otyłości poprzez zachęcenie zarówno dzieci jak i dorosłych do wybierania zbilansowanej diety i większej aktywności fizycznej. Tego dnia w sposób szczególny promuje się dobre nawyki żywieniowe, systematyczne spożywanie wartościowych posiłków oraz zwraca się uwagę na konsekwencje złej diety.
W tym dniu w oddziale przedszkolnym przedszkolaki zapoznały się z najnowszą piramidą żywienia, a także dowiedziały się czym są bomby witaminowe oraz nauczyły się odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia, od zdrowej żywności. Następnie dzieci zaopatrzone w niezbędne kuchenne akcesoria samodzielnie pokroiły wszystkie świeże owoce i przygotowały sałatkę owocową, utrwalając przy tym znajomość owoców. Kolejną atrakcją było wspólne zjedzenie smacznego, ale przede wszystkim zdrowego śniadania. Tego dnia nie zabrakło również aktywności ruchowej w postaci gier, tańców i zabaw na sali gimnastycznej.
Było zdrowo, kolorowo, pachnąco i pysznie.
Serdecznie dziękujemy Rodzicom dzieci oddziału przedszkolnego za pomoc w realizacji jakże ważnego działania.