Trwa III edycja kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!" , ktorej celem jest popularyzowanie spożycia krajowych warzyw i owoców, szczególnie wśród dzieci i młodzieży wczesnoszkolnej.
Dbając o nawyki żywieniowe u dzieci, dajemy im narzędzie do zdrowego życia. O wiele trudniej jest przestawić się na „zdrowe jedzenie” w wieku dorosłym, gdy nasze wspomnienia o potrawach z dzieciństwa wiążą się z zupełnie innymi produktami i smakami. Odpowiednie żywienie w okresie wzrostu jest o tyle istotne, że młody organizm wciąż się rozwija, buduje i powstaje z tego, co zje. Dzięki silnym zdolnościom adaptacyjnym jest oczywiście w stanie rozwijać się przy poważnych niedoborach. Odbija się to jednak zarówno na zdrowiu i odporności, jak i na funkcjonowaniu psycho–społecznym dziecka.
Sztandarowe 5 porcji owoców i warzyw to dla dzieci absolutne minimum. Różnorodna dieta, a w niej warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i minerałów. Zawierają całe bogactwo składników: witaminy C, E i kompleks witamin z grupy B, dużą ilość siarki, manganu, molibdenu, jodu, kobaltu, selenu i chromu, a także żelazo, cynk i potas. Naszymi największymi sprzymierzeńcami w układaniu jadłospisu dla dzieci powinny być sezonowe, lokalnie dostępne owoce i warzywa z zaufanych źródeł.
Warzywa i owoce są na samym dole piramidy żywienia. Oznacza to, że powinniśmy je jeść jak najczęściej. Warzyw możemy jeść ile chcemy, jak najwięcej. Z owocami są pewne ograniczenia, ponieważ owoce zawierają cukier. Za to je lubimy, ale chyba wszyscy już wiedzą, że cukier nie jest dobry dla naszego zdrowia. Cukier z owoców jest lepszy niż ten z cukiernicy i z ciastek, bo owoce mają w sobie dużo dobrego.
Każdy owoc i warzywo mają nieco inny skład witamin i minerałów. Troszcząc się o urozmaicenie diety, zapewniamy sobie bezpieczeństwo dostarczenia wszystkich składników odżywczych. Jeśli nie będziemy dbać o tęczę kolorów na naszym talerzu, pojawią się u nas pewne niedobory.