„Zdrowie to nie tylko brak choroby,

ale całość, która obejmuje dobre samopoczucie

fizyczne, psychiczne i duchowe.

Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy!”

 

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) został ustanowiony w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowania o konsekwencjach złej diety. Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy! Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresja). Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób oraz inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego.

8 listopada dzieci z  oddziału przedszkolnego i klas I-III pod opieką wychowawców: p. Aliny Dymińskiej, p. Joanny Ściegiennej, p. Aleksandry Kowalczyk i p. Eweliny Pakuły włączyły się w akcję i poświęciły cały dzień tematowi zdrowego odżywiania. W tym dniu klasy wypełniły się zapachem świeżych warzyw i owoców, a dzieci chociaż przez moment stały się kucharzami.

Każda z klas zapoznała się z zasadami zdrowego odżywiania, ale przede wszystkim przygotowała zdrowe posiłki: kolorowe kanapki, owocowe szaszłyki, sałatki pełne witamin. Dzieci spędziły czas na wspólnym przygotowywaniu posiłków, a potem na degustacji. Wspólnie przygotowane potrawy smakowały wyśmienicie.

Było zdrowo, kolorowo, pachnąco i pysznie.

Serdecznie dziękujemy Rodzicom za pomoc w realizacji jakże ważnego działania.

 

 

 

 

 

 

 

źródło zdjęcia : https://zogrochow.szkolna.net/n,8-listopada-europejski-dzien-zdrowego-jedzenia-i-gotowania