8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania – święto, którego celem jest promowanie, szczególnie wśród najmłodszych, właściwych nawyków żywieniowych. Nieodpowiednia dieta niesie ryzyko poważnych konsekwencji – nadwaga i otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca, niedobór witamin i minerałów, złe samopoczucie czy senność w ciągu dnia – to tylko niektóre z nich.

Właśnie z tego powodu w naszej szkole wychowawcy klas 0-III zorganizowali w swoich klasach „Tydzień Zdrowego Żywienia”, który odbył się w dniach 8-15. 11. 2024 roku. Przedsięwzięte działania edukacyjne w każdej klasie rozpoczęły się lekcją o zdrowym odżywianiu oraz aktywności fizycznej. Objęły one edukację z zakresu zasad zdrowego żywienia, pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych, a także przeciwdziałania marnotrawieniu żywności. Każda klasa miała za zadanie przez cały tydzień przynosić zdrowe posiłki. Podczas zajęć dzieci rozwiązywały quizy i zagadki o owocach i warzywach. W ramach pracy plastycznej uczniowie klasy pierwszej wykonali zdrową kanapkę z wycinanych elementów.  Następnie dzieci przeszły do wykonania zdrowych przekąsek, wstępnie przygotowanych przez rodziców. Uczniowie przygotowywali szaszłyki, zdrowe kanapki, sałatki owocowe oraz warzywa pokrojone w słupki lub inne fantazyjne wykroje. Zadanie to sprawiło dzieciom wiele radości i satysfakcji z samodzielnej pracy. Przedszkolaki oglądały film edukacyjny „Zdrowe odżywanie i układ pokarmowy -  Kamlotki” . Następnie samodzielnie komponowali  kanapki, korzystając ze stołu szwedzkiego przygotowanego przez rodziców. Był to dla nich mały egzamin samodzielności zdany na piątkę.

Uczniowie klasy drugiej podczas zajęć mieli omówioną Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, zapoznali się z ważnymi informacjami zawartymi w prezentacji multimedialnej, a następnie mogli sprawdzić zdobytą wiedzę w ćwiczeniach interaktywnych, wykonali klasową księgę zagadek owocowo-warzywnych oraz gazetkę ścienną. Przygotowywali smaczne kolorowe kanapki, sałatkę owocową i pełne witamin musy. Na koniec uczniowie wspólnie z wychowawcą zjedli pyszne, zdrowe i kolorowe śniadanie.

Na koniec każdy wychowawca mógł wspólnie z dziećmi zjeść zdrowe śniadanie, propagując tym samym wartości edukacyjne z przeprowadzonych wcześniej zajęć. Uczniowie klas starszych  przygotowali zdrowe śniadanie i spożyli je wspólnie z wychowawcami. W czasie zajęć rozmawiali o roli zdrowego odżywiania się dla organizmu.Warto również dodać, że nasza szkoła bierze udział w unijnym projekcie  koordynowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa „Program dla szkół” W ramach „Programu dla szkół” oprócz budowania  świadomości rodziców i nauczycieli na temat ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci otrzymują owoce, warzywa i produkty mleczne. Realizowane są również działania promocyjne, których celem jest budowanie rozpoznawalności Programu oraz zachęcanie dzieci do wykorzystania udziału w nim jako okazji do wspólnego spożywania posiłków w szkole w specjalnie wyznaczonym czasie. Wspólne  konsumowanie udostępnianych produktów to doskonała okazja na dzielenie czasu z innymi, budowanie więzi i relacji opartych nie tylko na nauce i rywalizacji, ale także na niwelowaniu barier pomiędzy uczniami czy nawet wyrobieniu w nich nawyku dzielenia się jedzeniem. W roku szkolnym 2024/2025, w trakcie wybranych tygodni roku szkolnego, do szkół    dostarczane: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchewki, rzodkiewki, papryka  słodka, pomidory, kalarepa, soki owocowe, mleko białe, jogurt naturalny, kefir  naturalny, serek  twarogowy, maślanka naturalna.